
De liefde en het huwelijk
De liefde hangt in de lucht en eindelijk is het dan zover… het huwelijksaanzoek. Bij de één gebeurt dat op een zeer romantische manier en bij de ander komt het gewoon ter sprake. Natuurlijk heb je er weleens over nagedacht of je met je partner zou willen trouwen, maar heb je er ook wel eens je gedachten over laten gaan hoe je dat zou willen doen? En dan hebben we het in dit geval niet over het feest of de locatie en of je in het wit wilt gaan trouwen of gewoon op je teenslippers. Wat we bedoelen is de manier waarop je deze verbintenis aangaat. Ga je trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Of misschien zijn er ook nog andere punten die je in de huwelijkse clausule wilt laten opnemen. Het kan ook zijn dat je zo verliefd bent, dat je dit nu helemaal niet zo belangrijk vindt. Toch is het dat wel. Over 15 jaar kan de situatie er namelijk heel anders uitzien en dan heb je misschien spijt dat je niets geregeld hebt.
Trouwen in gemeenschap van goederen of niet?
Als je niets afspreekt voor het huwelijk, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat al jullie bezittingen én schulden gemeenschappelijk worden. Als je dit niet wilt, dan kun je ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden en afwijkende voorwaarden stellen voor een eventueel eigen vermogen of jouw bezittingen.
Uitzonderingen gemeenschap voor goederen
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en je ontvangt een erfenis waarbij de overledene heeft bepaald dat de goederen alleen voor jou zijn? Dan is dat ook zo. Ook goederen en schulden die op een speciale wijze aan jou zijn verbonden vallen niet onder je partner. Bijvoorbeeld een invaliditeitspensioen. Ook je gewone pensioen valt hieronder, al moet er met een scheiding wel een verdeling van de pensioenrechten plaatsvinden.
Huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden moeten bij een notaris worden opgesteld. Je kunt ze voor, maar ook tijdens het huwelijk aangaan. In het laatste geval moeten ze wel door de rechtbank worden goedgekeurd. Ze moeten altijd in het huwelijksgoederenregister worden ingeschreven. Je mag de voorwaarden zelf bepalen, mits je je hierbij aan een aantal regels houdt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat sommige goederen gemeenschappelijk worden en anderen niet. Er zijn grofweg drie soorten huwelijksvoorwaarden:
- Beperkte gemeenschappelijkheid
- Verrekenbedingen
- Uitsluiting van iedere gemeenschappelijkheid van goederen.
Verstand gebruiken staat los van de liefde
De notaris kan je in deze keuzes begeleiden. En als het dan allemaal goed geregeld is, is het tijd voor de taart bestellen voor de bruiloft en om de andere zaken voor het feest te regelen. Zie het regelen van de huwelijkse voorwaarden nooit als een inbreuk op jullie liefde. Het gaat hier meer om twee mensen die voelen met hun hart, maar wel met hun hoofd blijven denken. Het doet niet af aan de liefde die jullie voor elkaar hebben.