
Trouwen als ondernemer
Na jaren bikkelen voor uw eigen bedrijf is het nu tijd voor de volgende stap in uw leven: het huwelijk. Maar hoe zit dat eigenlijk precies als ondernemer? Is uw bedrijf bij het trouwen in gemeenschap van goederen dan voor de helft eigendom van uw partner? En hoe zit dat met zakelijke leningen? Ik zocht het voor u uit.
Heb je toestemming nodig van je partner voor een zakelijke lening?
Kort gezegd: nee dat hoeft niet maar is natuurlijk wel hoe het hoort in een huwelijk. In het geval dat u een bedrijfslening af wilt sluiten is Qeld een absolute aanrader. Dit bedrijf begrijpt kleine ondernemers, heeft geen verborgen kosten en rekent geen opstartkosten. Zo kunt u met een gerust hart de toekomst in en kunt u gemakkelijk in uw bedrijf investeren. Ook als u samen met uw partner een bedrijf op wilt starten denkt dit bedrijf vrijblijvend met u mee. Bovendien is de lening volledig rentevrij (!) waardoor de kans op schulden minimaal blijft. Qeld rekent een vast maandbedrag gebaseerd op de Qeld-score. Dat houdt in dat uw onderneming beoordeeld wordt op verschillende factoren (zoals bijvoorbeeld een prognose voor de toekomst en hoe de lening winstverhogend kan werken). De lening kan op elk moment worden terugbetaald zonder extra aflossingskosten. Zo kunt u dus met een gerust hart uw bruiloft betalen zonder u schuldig te voelen over het terugbetalen van uw bedrijfslening!
Wetswijziging gemeenschap van goederen
Zoals u misschien wel weet kan er op twee manieren getrouwd worden, immers op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. In het geval van ondernemers is het trouwen op huwelijkse voorwaarden populair, want zo zadel je je partner niet op met de helft van een eventueel faillissement en de daarbij horende schulden. Of tenminste, dat wás zo. Maar wist u dat de wet sinds 1 januari 2018 veranderd is, en dat als u ervoor kiest om in gemeenschap van goederen te trouwen dat nu nog slechts beperkte goederen inhoudt?
Deze zaken veranderen voor u:
- Schulden en bezittingen van vóór het huwelijk blijven alleen van u, maar zodra u getrouwd bent zijn toekomstige bezittingen of schulden van jullie samen;
- Schenkingen of erfenissen die door middel van een testament duidelijk maken dat het alleen voor u bedoeld is van voor of tijdens het huwelijk zijn van u;
- En ook uw eigen onderneming blijft van u. Let wel: u moet dan wel een vergoeding betalen aan uw partner, een salaris wordt in dit geval ook gezien als gemeenschap van goederen. Op dit ondernemersplatform kunt u meer informatie daarover vinden. Als u een onderneming start tijdens uw huwelijk is deze onderneming van jullie samen.
Het is mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen (de regeling vóór 1 januari 2018) waarbij alle goederen gedeeld worden, dit regelt u bij de notaris. Als u geen keuze maakt trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.