Wel of geen bruiloft
By niels / 11th March 2019 / Traditionele bruiloften / 0 CommentsVoordat men een keuze kan maken voor welk soort bruiloft men wil gaan houden, is het belangrijk dat eerst de beslissing is gemaakt of überhaupt een bruiloft gehouden zal gaan worden. Aan de ene kant vinden veel mensen dit een achterhaald, ouderwets gebruik. Het kost bovendien veel tijd en geld. In planning is men al snel maanden kwijt en qua geld tienduizenden euro’s. Aan de andere kant vinden veel mensen een bruiloft de mooiste dag van hun leven, waarvoor kosten noch moeite gespaard hoeven te worden.
Waar vroeger een bruiloft een echte must was, is dat tegenwoordig veel minder het geval. Vroeger kon men als stel niet eens samenwonen als men niet getrouwd was, laat staan kinderen hebben. Tegenwoordig trouwt al lang niet ieder stel meer, waardoor de keuze steeds meer een persoonlijke overweging wordt.
Vroeger trouwde men voor de kerk, en daarnaast voor de burgerlijke stand (de gemeente). Sinds het geloof is afgenomen in Nederland, is het in elk geval niet meer vanzelfsprekend om voor de kerk te trouwen. Hoewel veel mensen een ceremonie in een kerk erg mooi vinden, zijn er niet veel mensen meer die dit nog doen uit geloofsoverwegingen.
Veelal trouwen mensen tegenwoordig dus voor de burgerlijke stand. Aan de andere kant hoeft dit helemaal niet het moment te zijn voor een grote bruiloft of groot feest: men kan er ook voor kiezen om op een willekeurig moment een groot (bruilofts-)feest te houden, zonder dat dit gepaard gaat met de inschrijving bij de burgerlijke stand. Dit is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de bruid en bruidegom.
Kosten kunnen voor veel stellen een belangrijke reden zijn om wel of niet voor een bruiloft te kiezen. Het is immers zeer kostenbesparend, en niet noodzakelijkerwijs minder leuk dan een feest in besloten kring.
Als men eenmaal de keuze heeft gemaakt dat er een grote bruiloft gaat komen, is het nog de vraag wat voor soort bruiloft dit moet worden. Deze keuzemogelijkheden en de daarmee gepaard gaande stress kunnen ook een reden zijn om niet voor een grote bruiloft te gaan. Het kiezen voor wat voor soort bruiloft men wil kan immers veel frictie binnen een relatie opleveren.
Het is aan te raden voor bruidegommen en bruiden om ieder een persoonlijke lijst met voors en tegens te maken, en deze met elkaar te vergelijken. Als hieruit blijkt dat beide partijen een duidelijke voorkeur hebben voor wel of geen bruiloft is het probleem immers snel opgelost. Als men er niet uitkomt kan men daarna in discussie gaan aan de hand van de individuele voors en tegens. Eventueel kan een neutrale, derde partij hierbij uitkomst bieden, door tijdens deze discussies op te treden als neutrale, objectieve scheidsrechter.